Albăstrele

Centaurea cyanus L.


Albăstrele; Fr.: Bleuet; G. Kornblume; M. Kek buzavirâg; R. Vasilek sinii.

 

Caractere de recunoaştere: Planta: Specie anuală, erectă, înaltă de 0,5-1 m, cu peri pe organele aeriene; rădăcina: fuziformă, cu numeroase ramificaţii; tulpina: verde, muchiată, simplă sau ramificată; frunze: alterne, liniare, lungi pînă la 8-9 cm şi înguste doar de 4-9 mm, alburii datorită perilor mătăsoşi; flori: albastre, grupate în antodii globuloase terminale; deşi toate sînt tubuloase, ele sînt diferenţiate şi anume 7-12  marginale, sterile, cu formă de pîlnie şi alte numeroase interne, fertile, mai mici, şi cu nuanţe spre violaceu; fructe: mici achene (3 mm), cu papus.

 

albastrele
albastrele

 

albastrele,Centaurea cyanus L.
albastrele,Centaurea cyanus L.

 

Centaurea cyanus L.
Centaurea cyanus L.

 

Înflorire: VII-IX.

 

Materia primă: Flores Cyani cum receptaculis - formată din antodii cilindric ovoidale lungi de 11 - 14 mm şi late de 6-8 mm recoltate în timpul înfloririi cu peduncul de max. 1 cm. Florile discului au culoare violacee, iar cele marginale albastră. Gust dulceag, uşor astrigent.

Flores Cyani sine receptaculis - formată din florile marginale ligulate de culoare albastră caracteristică. Fără miros, cu gust dulceag, uşor astringent.

 

Ecologie şi răspîndire: Este o buruiană de culturi, tipică pentru semănăturile de grîu şi de secară, uneori şi pe marginea drumurilor şi prin locuri uscate şi pietroase în regiunea de cîmpie şi de deal din întreaga ţară.

 

Recoltare: Se face la începutul înfloririi, în lunile iulie-august, pe timp uscat, după ce se ridică roua.

Pentru produsul Flores cum receptaculis se rup inflorescenţele întregi cu peduncul cît mai scurt (sub 1 cm).

Produsul Flores sine receptaculis alcătuit numai din florile marginale, albastre, se obţine prin următoarele metode:
-  smulgerea chiar de la recoltare numai a acestora;

-  culegerea inflorescenţelor în întregime şi apoi, înainte de punerea la uscare, se smulg florile marginale (prin aceste două metode se obţine pro­dusul de cea mai bună calitate);

-  culegerea inflorescenţelor şi punerea lor la uscare ca atare, apoi după 2 zile se cern prin ciur cu ochiuri de 4-5 mm; deoarece pe antodii mai rămîn încă flori marginale prinse de involucru, acestea se pun din nou la uscat la soare puternic doar 5-10 minute, după care se trec din nou prin ciur.

 

Pregătirea produsului în vederea prelucrării
: Se îndepărtează inflorescenţele decolorate, trecute în fructificare; produsul se usucă pe cale naturală la soare sau în poduri acoperite cu tablă, în strat subţire, pe rame, cît mai rapid, deoarece uscarea înceată îl decolorează; pe cale artificială nu se depăşesc 35° deoarece se produce brunificarea florilor.

Randamentul la uscare 3 - 4/1 la inflorescenţe şi 4-4,5/1 la florile tubuloase (1 kg de flori tubuloase se obţine din 3,3-4,5 kg inflorescenţe).

 

Condiţiile tehnice de recepţie pentru produsul Flores Cyani sine receptaculis, format numai din florile laterale mari şi albastre, se admit ca impurităţi max. 5% flori decolorate, max. 1% resturi de bractee sau de receptacul şi max. 5% flori centrale tubuloase, corpuri străine minerale şi organice - max. 0,5% pentru fiecare, umiditate - max. 12%.

 

Compoziţie chimică
: poliine (centaur X), poliene (centaur Y); substanţe amare: centaurina (cnicina); un glicozid: cicorina, mucilagii, tanin, un antocian glicozidic: cianina, antocianidine, săruri de potasiu şi mangan etc.

 

Acţiune farmacodinamică - utilizări terapeutice: Fără a avea acţiune farmacodinamică specifică se utilizează în amestecuri de diferite ceaiuri medicinale pentru proprietăţile slab diuretice, astringente şi tonic-amare sau colorant vegetal nenociv. Intră în compoziţia ceaiului diuretic. Albăstrelele au proprietăţi antiinflamatoare, astringente, diuretice, antiseptice şi stimulează pofta de mancare.

Infuzia se prepară din 1-2 linguriţe de flori uscate, la 1 cană cu apă. Se bea în trei reprize, înaintea meselor principale. Ca diuretic, se folosesc in amestec cu alte plante cu efecte sinergice. Unii autori recomandă utilizarea externă a infuziei, din 2 linguriţe de fori la 1 cană cu apă, în tratarea conjunctivitelor sau blefaritelor, sub formă de comprese locale. Florile mai sunt folosite pentru îmbunătăţirea aspectului unor amestecuri de plante medicinale.