Spînzul

Helleborus purpurascens W. et. K.

Spînz ; Fr.. Hellebore ; G.: Nieswurz , M.: Piroslo hunyor ;R.: Maroznik krasnovatîi

Caractere de recunoaştere: Planta: Specie ierbacee perenă, înaltă de 40-50 cm, cu rizom lung din care se dezvoltă rădăcini nume­roase cilindrice; tulpina aeriană, erectă, bifurcată, la bază cu foiţe membranoase, mai scurtă decît frunzele bazale, verde sau roşcată ; frunzele : alterne ; 2 radicule mari, lung peţiolate, palmat sectate, cu 5-7 lobi, aceştia putînd fi  din nou sectaţi, late pînă la 30 cm, fin dinţate şi cu nervuri proeminente ; frunzele tulpinale din ce în ce mai mici şi mai scurt peţiolate pînă la sesile spre vîrf ; florile : cîteva, mari, înveliş floral simplu, din 5 elemente verzi-purpurii spre margine, lungi de 2-3 cm ; în interior 15-20 nectarii în formă de cornete, stamine şi ovare numeroase ; fructele : polifolicule cu 4-6 (9) folicule de 8-10 mm concrescute la bază şi cu rostru lung, comprimate lateral, pe dos cu carenă evidentă, cu nervuri.

 

spanz
spanz

 

spanzul
spanzul

 

spanz
spanz

 

Helleborus purpurascens W. et. K.
Helleborus purpurascens W. et. K.

 

Helleborus purpurascens W. et. K.
Helleborus purpurascens W. et. K.

 

Înfloreşte foarte timpuriu : II-III (IV).

 

Materia primă: Rhizoma Hellebori - rizomul de spînz este lung pînă la 10 cm şi gros de 0,3-0,8 cm, prezentînd la extremitatea superioară cicatricele părţilor aeriene din anii anteriori. Din rizom se desprind numeroase rădăcini cilindrice, subţiri, cu diametrul de 2-5 mm, de culoare brună-închis pînă la negru în stare uscată. Fără miros carac­teristic, gust iute, arzător, iritant.

 

Ecologie şi răspîndire : Plantă din păduri şi tufişuri din regiunea de deal şi munte, în general la peste 500-600 m altitudine. Se întîlneşte în tot lanţul carpatic şi pe dealurile înalte pericarpatine.

 

Recoltare: Rizomii cu rădăcini se recoltează din august pînă la începutul lui noiembrie cu cazmaua, după care se taie părţile aeriene, porţiunile seci, înnegrite. Deoarece produsul este toxic şi are o acţiune iritantă, după recoltare culegătorii se vor spăla pe mîini cu apă şi săpun.

 

Pregătirea produsului în vederea prelucrării
: Imediat după recol­tare, produsul se scutură şi se spală în apă (dată fiind toxicitatea pro­dusului, spălarea nu se va face în ape curgătoare sau în rezervoare de unde beau animalele).Uscarea se face la soare sau în locuri acoperite, dar bine aerisite, pentru a nu mucegai. Pe cale artificială se usucă la 40-60°. Randament de uscare : 3-4/1.

 

Condiţiile tehnice de recepţie prevăd ca produsul să fie format din rizomi cu rădăcini care conţin impurităţi max. 5% (alte părţi din plantă), corpuri străine organice max. 0,5°/o şi minerale max. 1,5%, umiditatea maximă 13%. Se admit rizomii cu rădăcini şi de la specia H. odorus care creşte in sudul ţării şi are periantul verde.

 

Compoziţie chimică : heterozide steroidice de tip bufanolidic (helebrozidul) care prin hidroliză dau helebrigenină, glucoza şi ramnoză ; două saponozide : heleborina şi heleboreina şi o lactonă nesaturată : protoanemonina,.

 

Acţiune farmacodinamică - utilizări terapeutice
: Glicozidele de tip bufanolidic imprimă produselor farmaceutice obţinute din rizomii şi rădăcinile de Helleborus acţiune cardiotonică. Sub formă de injecţii intravenoase sau pe cale bucală aceste produse administrate numai sub supravegherea medicului specialist dau rezultate la fel de bune ca şi produsele farmaceutice din speciile de Strophantus sau Digitalis. De menţionat este faptul că helebrigenină este mai activă decât helebrozidul.

Datorită prezenţei saponozidelor, materia primă este iritantă, este un purgativ drastic şi are proprietăţi ocitocice (stimulare a activităţii musculaturii uterine).

În medicina populară veterinară rădăcina uscată de spînz se utili­zează în special în pesta porcinelor şi ovinelor prin introducerea unui fragment de rădăcină în lobul perforat al urechii sau subcutan. Se obţine un abces de fixaţie care ridică mult temperatura animalului.

În diluţii foarte mari se utilizează la om în medicina homeopată în diferite ţări. în ţara noastră, produsul „Boicil-forte" recomandat în afecţiuni reumatice şi migrene esenţiale conţine extract total obţinut din Helleborus purpurascens sau H. odorus.